Budaya: 
perbuatan yang diamali oleh seseorang dan pengikutnya.

 Amalan:

1) Ponteng Sekolah
2)Bertatu
3)pembuangan bayi
4)Menghisap rokok
5)membuli

ponteng sekolah

Mengapa seseorang memonteng sekolah?
Ramai remaja  zaman sekarang ada tabiat memonteng sekolah. Mengapa? Ini kerana kebanyakan daripadanya adalah kerana pengaruhan kawan, malas ataupun hilang minat untuk belajar. Jika mereka tidak masuk kelas, mana mereka menghilang? kebanyakan remaja akan bergaul diluar sekolah dengan kawan kawan lain ataupun akan membuat kerja yang tidak berfaedah. 
Picture

Bertatu

mengapa seseorang itu bertatu?
sesorang itu bertatu kerana mereka rasakan bahawa tatu itu adalah satu seni yang luar biasa. Mereka juga merasakan bahawa bertatu akan menunjukkan kegagahan mereka kerana gambar tatu itu ganas, seperti gambar api ataupun naga. Selain itu, tidak ramai orang yang bertatu. Jadi dengan tatu mereka akan merasakan bahawa mereka lengkap dan besar. selain itu seseorang itu bertatu untuk menunjukkan keahlihan dalam satu kumpulan itu.

Pembuangan Bayi

Mengapa seseorang membuang bayi?
seseorang itu membuang bayi kerana tidak mahunya ataupun belum bersediah untuk menjaganya. ada juga orang membuang bayi kereana malu untuk menjaga anak luar nikah. mereka membuang bayi kerana mereka merasakan bahawa tidak ada jalan lain bagi mereka untuk menyelamatkan ataupun menjaga bayi itu tanpa berasa malu padahal, banyak cara lain dan ini adalah satu masalah seseorang kerana tidak ada sifat bertanggung jawab.

menghisap rokok

seseorang itu merokok kerana pengaruhan, kekuasaan dan penjualan rokok. seseorang itu boleh terpengaruh apabila orang disekelilimgnya merokok. dengan melihat orang merokok, dia juga akan merasakan dan ingin mencuba. dari mencuba, ia akan menjadi satu kebiasaan lalu akan sukar baginya untuk berhenti merokok. ada juga orang yang merokok kerana kekuasaan. bagi mereka, jika meraka merokok, mereka ada kuasa ataupun mereka itu 'cool' dan tidak kental. penjualan rokok juga menjadi satu faktor bagi seseorang itu merokok. dengan melihat orang membeli dan menjual akan memberinya satu pertunjuk bahawa merokok itu bagus dan ramai orang telah membeli dan menjualnya.
Picture
Picture

Membuli

seseorang itu membuli kerana tidak berpuas hati atupun ingin menunjukkan kebesarannya. ada orang membuli orang yang tidak salah kerana mereka ingin menunjukkan kebesaran ataupun tidak ada kerja lain. membuli bukan sahaja dengan menumbuk dan bergaduh tetapi mengacau orang tanpa batas dan seseorang itu tidak suka denagn perbuatannya, itu juga dipanggil membuli. bagi seseorang yang tidak berpuas hati, dia akan mencari masalah dengan seseorang itu, menumbuk dan bergaduh tidak tentu pasal.
Picture